Какво е gorpcore? Стил на открито, който превзема света

Какво е gorpcore? Стил на открито, който превзема света

  • Streetwear, Ръководство |
  • 30 / 06 / 2023

Съдържание:

  1. Откъде идва gorpcore?
  2. Какво е gorpcore?
  3. all white nike sneakers wide width women shoes?
  4. nike dunk high lace length hair color
  5. plaza runbase twitter post size dimensions free?
  6. Наслояването е важен елемент в Gorpcore
  7. Издърпване/връзване/завързване - характеристика на стила Gorpcore
  8. Логото или може би неговата допълнителна функция... в Gorpcore всичко може да има функция
  9. nike air max cursers black women youtube
  10. Gorpcore се свързва с широки панталони, джобове, колани и ципове
  11. Поларът е неразделен елемент от Gorpcore стила
  12. Дъждовни якета, gore-tex и ripstop - горният слой на облеклото Gorpcore
  13. Gorpcore пухени якета за по-лоши условия, но за града?
  14. Чорапи в стил Gorpcore
  15. silver nike high heels high heels
  16. Gorpcore шапки - каскети и шапки
  17. Най-важните марки Gorpcore в магазина за маратонки във Варшава
  18. Gorpcore - резюме

Прекарването на свободното време в лоното на природата, туризъм или къмпинг свързват тълпи от фенове по света от години. Бягството от шума и суетата на града е начин за почивка, който вече се използва от все повече хора. Някога напълно незабелязани в лайфстайла, производителите на къмпинг оборудване изживяват истински ренесанс, а на пазара на „мода“ или „улично облекло“ все по-често се появяват марки, които досега се свързваха само с феновете на оцеляването или бушкрафта . От нарастващата нужда да се измъкнем от града по безпроблемен, но стилен начин да излезем от града направо в пустинята, като същевременно избягваме ненужния процес на „обличане“ в процеса, функционален, стил/тенденция/тенденция/ се ражда движение, наречено Gorpcore .

nike air jordan retro 5 tokyo 23 2017 calendar | Откъде идва gorpcore?

Терминът "gorpcore" беше използван за първи път през май 2017 г. от автора на статията Джейсън Чен в списание "The Cut" . Разбира се, той не откри нищо ново, а само дефинира познатата ни от извънградските туристически маршрути естетика в нов, актуализиран вариант. Вместо това той описа нещо, което съществуваше от известно време, но никой не знаеше напълно или може би не се опита да го назове с един общ термин. Твърди се, че основата на Gorpcore е Normcore - модна тенденция, характеризираща се с нормален, незабележим външен вид на облеклото. Стандартните елементи на модата Normcore включват семпли дънки, тениски, класически суичъри и маратонки. Дрехите се считат за нормални, ако са едновременно привлекателни и удобни, накратко възприемани като „нормални“. На шега се нарича още „plaza vl court 2.0 da9853 2017 price full speed“ . Началото на Normcore се счита за 2010 г. и през годините този стил трансформира скромните, прагматични дрехи в мода, достойна за желание.

Какво е gorpcore?

Името Gorpcore е съкращение от "Good Ol 'Raisins and Peanuts" , което е разговорен термин за закуската "Trail Mix", популярна в туристическите пътеки, nike chile jordan shoes for women on sale "Mieszanka Studencka" . Този тип питателна смес, състояща се основно от гранола, ядки, сушени плодове с малко тегло и обем, предназначена да осигури бърз прилив на енергия, според Чен, описва тази тенденция по най-добрия начин. Gorpcore е стил, фокусиран върху носенето на практично, често високо технологично напреднало и често водоустойчиво, дишащо облекло, вдъхновено от външния климат, където логото е на заден план, а функционалността е на преден план.


Снимка: http://www.collectingcandy.com/wordpress/?p=3875

all white nike sneakers wide width women shoes?

nike gold running shoes olympics women schedule? Има много фундаментални марки на това движение, които са дошли при нас от мейнстрийма на открито, където седят от години. Има и много, които не са го направили и са родени в духа на Gorpcore. Има марки, познати повече на запалените туристи и туристи, отколкото на посетителите на седмицата на модата, които все още представляват и са свързани с естетическото движение gorpcore. Самият стил е донякъде балансиран ефект от романтиката, която е с нас от години Tech Wear и приглушения Normcore. Този микс ще ви помогне да си представите жител на града, който обича пешеходния туризъм. Този някой иска да се премести от мегаполиса в гората по бърз и функционален начин, но без да рови в гардероба за преобличане. Gorpcorers са всички онези градски пичове, носещи техническа екипировка за открито, изглеждащи така, сякаш искат да изкачат Еверест и вероятно отиват на обяд. Gorpcore ще ви осигури комфорт при всякакви условия, независимо дали седите в офиса или сте на туризъм. Този стил предполага, че няма нищо по-стилно от дрехи, които изобщо не са стилни. Става въпрос най-вече за използваемост. Не забравяйте, че това са облекла, първоначално предназначени за ефективно извършване на определени дейности, като катерене или ходене със снегоходки.

nike dunk high lace length hair color

Първото нещо, което вероятно ще забележите за gorpcore тенденцията, е, че артикулите, предлагани от марките, които се въртят около нея, са доста цветни - освен ако не са. Традиционното оборудване за къмпинг и външното връхно облекло са склонни да имат ярки, живи цветове. Това е свързано с безопасността и е предназначено точно да ви улесни в намирането ви по време на евентуална спасителна операция. Виолетови, портокалови, зелени, червени, сини и розови, досега трудно се намираха извън асортимента на специализираните магазини, сега се предлагат много по-често. Тези цветове не са случайни в gorpcore и се отнасят за неща, които срещаме в природата - синя езерна повърхност, зелени горски гъсталаци, розово-лилави изгарящи залези и дъгови диви цветя. Най-добрият пример за това е възраждащата се линия Nike ACG. След напускането на титана на технологичното облекло Еролсън Хю от Nike, това отразява фокуса на марката върху земните тонове, придружени от ярки, цветни аксесоари, вдъхновени от ретро. Приглушените земни тонове също са често срещани в Gorpcore. Класическо мръсно бежово, шистово сиво, тъмно кафяво, маслинено или класическо черно са особено популярни. Това са практични и полезни цветове, т.е. превъзхождат тази тенденция, защото се предполага, че се свързва с функционалност. Въпреки че модата е склонна да предпочита по-ярки, по-живи цветове, независимо колко цветни се опитвате да бъдете, дрехите, направени за на открито, са вдъхновени от това, което виждате около себе си.

plaza runbase twitter post size dimensions free?nike air jordan retro 5 tokyo 23 2017 calendar

За разлика от своя братовчед - techwear, който предпочита по-вталените модели, горпкор силуетите определено са по-обемни. Основните елементи на Gorpcore са изрязани в квадратна форма - панталоните са по-широки, но семпли, не клоширани, суичърите или поларите често са квадратни, а якетата са достатъчно големи, за да поберат допълнителни слоеве под тях, които са в основата на правилната терморегулация по време на тренировка . Не забравяйте, че определено е по-добре да носите повече тънки, дишащи слоеве, с които ще можете да жонглирате в зависимост от нивото на топлина на тялото, отколкото две, където ще ви е твърде топло и в двете, и твърде студено в една. Нещата от климата Gorpcore също са достатъчно просторни, за да осигурят достатъчен обхват на движение при туризъм, катерене или нещо друго, което ще правим навън, например варене на кафе в Aeropress.

Наслояването е важен елемент в Gorpcore

Наслояването е друг важен, макар и не уникален, елемент за gorpcore - всъщност "наслояването" играе ключова роля във всеки поджанр на обличане, с възможно изключение на Normcore. Много от елементите, които съставляват канона на Gorpcor, са проектирани да се носят като сплотени, неразделни системи. Перфектен пример за това е серията The North Face Summit , проектирана да работи най-добре, когато се носи заедно. Затова не бива да се изненадвате от набиращите популярност якета или връхни дрехи 3 в 1, които след няколко движения с цип могат да се превърнат във функционални жилетки или да се съберат в чанта, вградена отвътре и закачена на рамото. Не забравяйте, че гледката на тънко пухено яке или парка с цип и полар отдолу е норма, когато става дума за gorpcore.

{G2SU-T087-ЧЕРЕН}

Издърпване/връзване/завързване - характеристика на стила Gorpcore

Да, точно така, gorpcore също се определя от обвързване - нещо, което изглежда диаметрално противоположно на квадратните вълнообразни силуети, но... квадратните силуети са родени предимно от проблеми с използваемостта - проектирани на принципа на един универсален размер, който трябва да съответства на повечето слоеве отдолу, защото не всеки завършва дрехи от една и съща марка. Така че има смисъл, че много видове горпкор дрехи имат някаква форма на ребра, скрити някъде - добавени в случай, че се откажете от допълнителните слоеве и имате възможност да коригирате дрехите в движение в зависимост от условията. И не, няма нищо общо с отслабването насилствено, става дума за чиста функционалност.

Nike ACG
Shorts

45 BGN

Най-ниска цена на 30 дни: 122 BGN (-63%)

Редовна цена: 122 BGN (-63%)

Логото или може би неговата допълнителна функция... в Gorpcore всичко може да има функция

Подобно на уличното облекло, логата играят ключова роля в Gorpcore. Символите на най-големите аутдор марки се носят като баджове, често на ръкава или отляво на гърдите, но в много случаи брандирането има допълнителна цел. Например, използването на голямо отразяващо лого увеличава видимостта при неблагоприятни условия, а в градските линии се използват тонални, по-фини знаци, които са по-трудни за намиране.

nike air max cursers black women youtube

Да започнем с основите. Слоевете са основата за добре култивиран Gorpcore. Всеки има своето място и зависи от другия. Основата в gorpcore е тениска или лонгслив, отличаваща се с максимална дишаемост и комфорт, осигурен от подходящата материя, от която е изработена. Проектиран по такъв начин, че да може да се носи удобно под полар в по-студени дни, но също и във влажни, горещи условия. Често тези артикули са изработени от леки, влагоотвеждащи и антибактериални материи – било то мериносова вълна или синтетика. Въпреки че тези елементи може да произлизат от скромна бяла тениска, те често отиват далеч отвъд обикновената памучна тениска, с която сте запознати.

Gorpcore се свързва с широки панталони с джобове, колани и ципове

Тесните дънки са всъщност противоположността на панталоните, които въплъщават горпкор естетиката. Удобните панталони с широки и прави крачоли най-често се избират от хората, идентифициращи се с този стил. Много често този елемент от облеклото е изработен от леки, ефирни синтетични материали, които подобряват комфорта при ходене. Този елемент е връзката между нуждите от функционалност с правилното прилягане и комфорт, който ще бъде полезен за взискателни дейности. Много функционални джобове, регулируеми презрамки, вградени в талията, подвижни, плъзгащи се крачоли и маншети на глезените са елементите, които определено ще срещнете в горните панталони в тази посока. Месестите панталони от Grammici са забележително предложение, което ще оцелее дори при най-трудните условия.

{G103-OGT-МАСЛИНОВО}

Поларът е неразделен елемент от Gorpcore стила

Вероятно няма друг елемент, който да определя gorpcore по-добре от суичър със среден слой от полар. Пуловерът Synchilla Snap T, създаден през 1985 г., или топлите якета Retro-X на американската марка Patagonia са особено повсеместни в този стил, но не и единствените. Това е входно ниво за приключението с горпкор движението, което е златната среда между качеството и цената, която трябва да платите за този продукт, и трябва да ни повярвате, че „това не е евтин спорт“. Поларените якета често са оборудвани с ципове по цялата дължина или една четвърт от дължината им, но не само, защото можете да изберете и опцията с щракване. Интересното е, че когато модата на gorpcore навлезе в мейнстрийма, често модните марки започнаха да „хвърлят“ поларени жилетки или суичъри, пускайки техни версии на пазара. Когато търсите полар, не забравяйте да изберете този от топ производители с опит в производството си и избягвайте нискокачествените вериги магазини.

Carhartt WIP
Prentis Liner

253 BGN

Най-ниска цена на 30 дни: 361 BGN (-30%)

plaza ultimate hoodie boys nike boots size 2 (-30%)

Дъждовни якета, gore-tex и ripstop - горният слой на облеклото Gorpcore

Както почти всичко останало, популярността на Gorpcore на ripstop се корени в утилитарни основи и практична, функционална гледна точка преди всичко. Този е проектиран да предотвратява разкъсването, доколкото е възможно. Имайки подсилена структура, това е платът на избор за тези, които мислят за широки връхни дрехи, които не се страхуват да се закачат за клон на дърво или ръб на остър камък. Често леките дъждовни якета ripstop са изключително гъвкави, могат да се носят през по-топлите дни или да се наслоят върху полар, когато стане по-студено. Друг неразделен елемент, с който свързваме потребителя, когато гледаме представител на gorpcore движението, е дъждоустойчивото, дишащо яке с мембрана. Именно този елемент от облеклото можем да считаме за най-представителния за вас в модата Gorp и всеки водещ производител надминава себе си в създаването на най-лекия, дишащ, функционален - перфектния външен слой, за който ще платите наистина скъпо. Разбира се, има много системи и компании, произвеждащи дишащи мембрани и най-популярният производител, марката Gore-Tex, не свършва дотук. Marmot има MemBrain и PreCip, Patagonia има H2No, The North Face има Hy-Vent, Jack Wolfskin има Texapore. Не забравяйте, че горните диафрагми на различните марки се различават леко по параметри, така че избраният от вас няма да има голямо значение. Нещо повече, производителите на облекло не са измислили свои собствени ламинати - най-често те използват доказани продукти на компании, които са специализирани в това, предимно Toray Industries Inc., под собствената си марка. В момента на пазара има двуслойни (2L), двуслойни (2.5L) и трислойни (3L) мембрани, като последните се характеризират с най-голяма издръжливост и са предназначени за изключително трудни метеорологични и теренни условия. За градски условия е достатъчно базово решение.

Patagonia Men's Torrentshell 3L Rain Jacket (85240-FGE)

246 BGN

Най-ниска цена на 30 дни: 352 BGN (-30%)

nike air indee black and white blue color palette (-30%)

Gorpcore пухени якета за по-лоши условия, но за града?

Пухените якета са може би вторият най-важен елемент от горпкор след руното. Проектиран като най-външния слой, носен от тези, които се борят с силен студ. Трябва да запомните, че този тип връхни дрехи осигуряват огромно ниво на изолация и топлина, което не е задължително да работи в града. В агломерацията ще намерите много места, където можете да се стоплите бързо. Въпреки че пухеното връхно облекло със сигурност е често срещано (както истинският, така и синтетичният пух имат невероятни изолационни свойства), не е необичайно да намерите жилетки или леки якета в продажба, съчетани с горно облекло. Докато пухът обикновено осигурява най-голяма изолация и топлина, той не винаги трябва да бъде изолиран от връхните дрехи и може да функционира като последен слой.

The North Face
1996 Retro Nuptse "Yellow"

348 BGN

Най-ниска цена на 30 дни: 632 BGN (-45%)

Редовна цена: 632 BGN (-45%)

Чорапи в стил Gorpcore

Може да изглежда странно, но чорапите наистина се считат за неразделна част от марката Gorpcore, където са малко по-обичани от всяко друго естетично движение. По пътеките и къмпингите, които са естественото местообитание за тази част от облеклото, чорапите обикновено се носят под технически ботуши - понякога пълни с панталони, за да предпазят насекомите или мръсотията от навлизане вътре, или се носят, когато се излежавате в хамак или палатка. Дебели, цветни чорапи, изработени от естествени или технически прежди, с изключителни терморегулиращи или влагоотвеждащи свойства, почти винаги оформени по видим начин, и са ключовото предположение на Gorpcore.

Edmmond Studios
Duck Socks Plain "Red"

25 BGN

Най-ниска цена на 30 дни: 32 BGN (-22%)

Редовна цена: 32 BGN (-20%)

silver nike high heels high heels

Бихте ли тръгнали някога на шестчасов преход или шестдневен къмпинг без раница? Ако отговорът е да, вероятно няма да стигнете до края. Този елемент е неразделна част от тенденцията Gorpcore. Можете да избирате от основните модели на популярни марки за начинаещи, до японската марка Porter Yoshida за хиляди. Раницата Gorpcore е аксесоарът по подразбиране в кръговете - използва се за носене на основни хранителни стоки като Good Ol' Raisins and Peanuts, лаптоп и други основни неща за работа през делничните дни. Характерни, правоъгълни сашета на тънки презрамки, които виждаме все по-често по улиците, или обширен калъф за телефон с функционални закопчалки също ще свършат добра работа.

{FLA-PRNY-МАСЛИНА}

Gorpcore шапки - каскети и шапки

Друг неразделен елемент от облеклото, свързан с Gorpcore, е шапката, често под формата на шапка с връх, но не само. По туристическите пътеки, освен леки, проветриви, но предпазващи от прегряване, бейзболни шапки, които могат да се поберат в някой от многото джобове на якето ви, можем да срещнем и шапки, но тук не говорим за шапки-кофи. Gorpcore е доминиран от просторни туристически шапки с регулиране под формата на шнур, закрепен на врата. Някои от тях са снабдени със специално подвижно ухо отзад, за да предпазят врата ни от прегряване.

Най-важните марки Gorpcore в магазина за маратонки във Варшава

Комбинацията от достъпност и функционалност на Gorpcore прави марките, създаващи в тази естетика, широко достъпни за по-широка аудитория, особено на азиатския пазар, където тази тенденция е водеща в момента. Популярността на Gorpcore се забелязва и от други и те охотно посягат към аутдор естетиката в своите колекции (перфектен пример за пролет/лято 2017 на Prada), но обикновено го правят тематично или в рамките на една колекция. Junya Watanabe, Hyke, White Mountaineering и дори Ralph Lauren са други добри примери.

Някои от ракиите, представени тук, са фокусирани върху оборудването и са известни с това, а някои са местни. По-долу ще намерите някои от нашите любими марки gorpcore romance.

Интересното е, че gorpcore може да бъде разделен на две подкатегории и основно два представителя. Първата е and Wander, базирана в Токио марка, която е една от малкото сравнително свежи марки, продаващи висококачествено оборудване, което все още може да издържи на зимния шквал. Те варират от поларени якета със светлоотразителни детайли до издръжливи панталони от полиамид. Още в тази категория: други японски марки ще намерите Snow Peak и F/CE, или шведската марка Houdini. Вторият клас горпкор марки са REI, Marmot и Patagonia – те са верни на традиционната функционалност, която издигат над дизайна. Прясно желана от млади горпкор фанатици, тази група включва опитни глобални марки като Helly Hansen (Норвегия) и Goldwin (Япония), както и емблематични, вкоренени в пътеките марки като Gramicci, Manastash и La Sportiva.

Соломон

Преди време Salomon, френски производител на обувки, спортно облекло и ски екипировка, създаде специална линия S/LAB, насочена към хората на уличната мода, която всъщност се появява все по-често в streetwear средите. Salomon SportStyle обаче произлиза от пътеките, като произвежда може би най-добрите туристически обувки в света - проектирани да издържат на най-суровите условия. Днес моделите Salomon XT-6 и Salomon XT-4 са търсени и управляват улиците. Удобството, издръжливостта и стилната визия са нещо, на което наистина си заслужава да заложите.

Salomon
XT-4 "StoWea/Indigo Bunting/Nimb"

185 BGN

Най-ниска цена на 30 дни: 370 BGN (-50%)

nike foamposite royal blue outfit ideas boys (-50%)

Патагония

Първоначално основана от Yvon Chouinard като марка, специализирана в производството на оборудване за катерене, Patagonia сега произвежда всичко - от палатки до паркове. Сравнително евтино и невероятно издръжливо, облеклото на Патагония отдавна е популярно сред любителите на открито и наистина започна да навлиза в мейнстрийма като част от нормкор тенденцията. Това движение въвежда в модата по-широка гама от стоки от Патагония, а именно цветни вълнени дрехи и шорти. Най-истинското свидетелство за влиянието на Patagonia върху естетиката е степента, в която емблематичните продукти на марката са били възприети от други производители, които копират техния дизайн, и въпреки това, когато се вдъхновят, това е само най-доброто. Освен това Patagonia се грижи 100% за околната среда и устойчивото производство.

Арктерикс

Въпреки че има много артикули от канадската марка Arc'teryx, които следват естетиката на techwear, някои от по-леките продукти на марката - тези, предназначени за есенни, летни и пролетни преходи - се вписват в тенденцията Gorpcore. Важно е, че докато обикновено мислите за черно, сиво и маслиненозелено, когато мислите за връхни дрехи на Arc'teryx, винаги има много цветни опции, от които да избирате. Така че, въпреки че Arc'teryx може да е по-разбираем в технологиите от някои от другите изброени марки, би било неприемливо, ако не го включим в този списък. Мъжките якета Gorpcore са до голяма степен Arc'teryx.

Северната страна

Приликите между The North Face и Patagonia са добре документирани - и двете марки започват като производители на оборудване, преди да преминат към дрехи. И двете марки са със седалище в Калифорния и техните заклети фенове са здраво вкоренени извън кръговете на открито. Независимо от това, TNF определено си проправя път към уличното облекло - вижте колаборациите на Supreme (и двете марки днес принадлежат към една и съща група. Докато The North Face е най-известен със своето пухено яке Nuptse, марката предлага и редица други класически парчета, включително много интересна линия Steep Tech , В горпкор кръговете са популярни по-малко известни, но по-технологично напреднали артикули, като якета Thermoball или цялата екстремна линия Summit Series, Purple Label, Black Label или дизайни от Kazuki Kuraishi.

Грамити

Японците са лидери в горпкор стила и фенове на престоя на открито. Това е мястото, където културата на къмпингуване е наистина силна и оттам идват много вдъхновяващи Gorpcore тенденции. По този повод на азиатския пазар имаме много марки, които се въртят около модния климат на открито и една от тях е Grammici, която не можеше да липсва в нашия списък. Тази марка от няколко сезона се бори на европейския пазар, където печели голям брой почитатели. Наскоро Grammici показа колекция от типични пърформанси, чието развитие си струва да се следи отблизо. Панталоните Grammici са едни от най-добрите на пазара, сериозно.

 

nike air jordan retro 5 tokyo 23 2017 calendar | Gorpcore - резюме

Събитията от изминалата година ускориха вече нарастващата тенденция на Gorpcore - това е факт. Когато фитнес залите затвориха заради Covid, повече хора започнаха да спортуват навън и да се идентифицират с този начин на живот. През по-голямата част от деня хората на открито, независимо дали са на туризъм, катерене или каквото и да е, носят разнообразни дрехи, включително найлонови панталони и елегантни, стилни масивни ботуши. Феновете на Gorp обичат практичността, но също така ценят нотки на висок дизайн, който съчетава елементи от открито облекло. Трейл обувките им осигуряват сцепление по пътеката, но те вече не са просто функционални черни маратонки за пътуване и се предлагат в други изкушаващи цветове. Пухеното яке е не само водо- и ветроустойчиво, но има и екстри, които го отличават. И докато Patagonia никога няма да бъде свързана с парижка модна марка, нейният плюшен полар има толкова хипнотизиращи шарки, че най-добрите винтидж парчета са станали колекционерски артикули. Цените им достигат до 1000 долара за рядък модел. Подобни вкусове превърнаха gorpcore в силна тенденция в социалните медии.

Рейтинг: 5

Влезте, за да добавите коментар.

Няма коментари.

може да ви заинтересува: